Folsyra är ett livsnödvändigt och vattenlösligt B-vitamin

Folsyra är ett livsnödvändigt och vattenlösligt B-vitamin, som är ett konstgjort alternativ till folat. Folat, eller folacin och folinsyra som det också kallas, finns naturligt i livsmedel såsom exempelvis mörkgröna bladgrönsaker, kål, bönor och kikärter, såväl som linser, frukt och bär. I i-länderna är brist på folsyra väldigt vanligt och undantaget som bekräftar regeln står vegetarianer och veganer för. De har ofta bra nivåer av folsyra eftersom de äter baljväxter i större utsträckning än vad köttätare gör.

En bra nivå av folsyra är en förutsättning för cellernas ämnesomsättning och produktionen av röda blodkroppar. Om kroppen har brist på folsyra föreligger inte bara risken för anemi, det finns en rad av olika tillstånd som beror på brist på folsyra: dålig tillväxt, mag- och tarmbesvär, diarré, trötthet, depression, dåligt minne och problem med celldelning. Har du låga folsyrehalter i blodet när du blir gravid finns också risken att ditt barn föds med ryggmärgsbråck eller någon annan åkomma.

Folsyra går dock att ta som kosttillskott och det är därför enkelt att motverka brist på vitaminet. Den konstgjorda folsyran som tas upp bättre av kroppen än folat och går inte att överdosera eftersom det är ett vattenlösligt vitamin. Viss forskning tyder dock på att ett stort intag av folsyra under en längre tid kan leda till cancer. Planerar du för att bli gravid ska du dock inte tveka att ta folsyra som kosttillskott. 400 mikrogram folsyra dagligen är den rekommenderade dosen och folsyran ska tas redan en månad innan befruktningen och till och med graviditetsvecka tolv.  http://www.folsyra.org

This entry was posted in Hälsa.

Comments are closed.